Putt bestemor i fengsel?

Ytringen har blitt postet i diskusjonsforum, blogger og sosiale medier de siste ukene: «La de gamle settes i fengsel og de kriminelle på pleiehjem! De gamle vil da få varm mat, tilgang til bad, hobbyer og gå tur. Ingen vil rane dem og de får penger istedet for å betale for seg!! De kriminelle kan få kald mat, ingen penger, være helt alene, bli slukket lyset for kl 20:00 og få dusje 1 gang i uka!»

Man skulle kanskje tro at innleggene er postet av personer som ikke kjenner til virkeligheten i sykehjem. Men her finnes både hjelpepleiere og sykepleiere som har sitt daglige arbeid i eldreomsorgen.  Budskapet er selvsagt en spissformulering  med en humoristisk undertone. Men det kan også oppfattes som en nedvurdering av egen kompetanse. For hvordan har det blitt oppfattet dersom kokker skulle advart kunder mot å spise på sin restaurant? Eller piloter har sagt at det var tvilsomt å reise med sitt flyselskap? Og tenk om frisørene har sagt at kundene risikerer skamklipping ved besøk i sin salong?

Hvem har så ansvar for at pleietrengende eldre får tilfredstilt sine omsorgsbehov som medbestemmelse, respekt, et sosialt liv, god ernæring, aktivitet, søvn og hvile. Alt som omfattes av kvalitetsforskriften og som er nærmere beskrevet  i Veileder til kvalitetsforskriften Hvilke tiltak blir iversatt dersom fru Olsen ikke får tilstrekkelig hjelp? Hver virksomhet plikter å ha system for internkontroll av kvalitet i tjenestene. Spørsmålet dreier seg om hvordan  avvik på manglende kvalitet blir behandlet og hvordan det  jobbes med «bridging the gap» mellom dagens praksis og beste praksis. 

Det finnes mye personell med høy kompetanse i eldreomsorgen. Både erfaringsbasert kunnskap og formalkompetanse. Dyktige kunnskapsarbeidere som bruker både hode, hender og hjertet i møte med den pleietrengende eldre. Utfordringen er hvordan kan det være mulig å skape et bedre omdømme av sykehjem når ansatte selv bidrar til å omtale egen faggruppe negativt.  Ingen kan vel for alvor mene at gamle vil få det bedre i fengsel. Sykehjem er det høyeste omsorgsnivået i kommunene. Her bor de som har det aller mest omfattende behovet for avansert medisinsk og sykepleiefaglig behandling og pleie 24 timer i døgnet.  Å utøve kunnskapsbasert omsorg og pleie krever dyktige og reflekterte praktikere. Ikke fangevoktere.  Postet 19.april 2010, Inger-Lise Lervik, fagutviklingssykepleier.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: